Newsletter

Upišite Vaše ime i email i prijavite se na naš Newsletter kako bi Vam slali nove vrijedne informacije vezane uz Feng Shui, Svjesnu prehranu, Osobni razvoj i slične teme!

Budim se i rastem, prijatelju moj

Feng Shui

Feng shui je starokinesko umijeće (od 8000 do 10000 god.) odabira i uređenja prostora u skladu s prirodom. Zapravo, feng shui je razumijevanje sebe u okružju i okružja u sebi.

Feng shui u širem smislu je prilika za učenjem o cjelovitosti života: pravilnom disanju, važnosti prehrane, tjelovježbe, opuštanja i meditacije, te važnosti okružja. Feng shui u užem smislu je odnos između čovjeka i njegovog bližeg i udaljenog okružja.

Tri su osnovna načela feng shuia: 

  • sve je živo (sve je energija – chi); planet Zemlja je živ i svjestan 
  • sve je u međusobnoj vezi; slijedom toga, živo je sve na planetu i također posjeduje određenu razinu svijesti 
  • sve se neprestano mijenja - energija ne može niti iz čega nastati, niti u što nestati; energija je stalno tu i transformira se iz jednog oblika u drugi  

Čovjek posjeduje istu energetsku matricu kao i planet Zemlja (cca 71 % vode na planetu - cca 71 % vode u čovjeku), prema tome - čovjek i Zemlja su jedno.  

Što čovjek čini sebi, zapravo čini Zemlji, i obratno, što čovjek učini Zemlji, čini sebi.  

Kišne šume Amazone su dišni sustav planeta; uništavanjem šuma uništavamo vlastiti dišni sustav. 

Ako je Zemlja živa i svjesna, sve na Zemlji je živo i, u određenoj mjeri, svjesno.  

Ako je kamen živ, ako je drvo živo, ako je voda živa, onda je i građevina sagrađena od spomenutih materijala živa i, u određenoj mjeri, svjesna.  

„4 zida" našeg doma i ureda su živi i, u određenoj mjeri, svjesni. Cijeli naš dom je energetsko polje koje ima vlastitu svijest i memoriju.  Naš dom je naša druga koža, zapravo naša slika i prilika, i nismo ga slučajno odabrali/sagradili/dekorirali na način na koji jesmo.  

Dio smo cjeline i, kao što cjelina može mjenjati nas, tako i mi sami svojim načinom života možemo mijenjati, kreirati, ponovno stvarati cjelinu.  

Planet Zemlja je naša prilika za učenjem, naša učionica u školi svjesnosti. 

Feng shui u širem smislu je prilika za učenjem o cjelovitosti života: pravilnom disanju, važnosti prehrane, tjelovježbe, opuštanja i meditacije, te važnosti okružja. Feng shui u užem smislu je odnos između čovjeka i njegovog bližeg i udaljenog okružja. 

Energija okružja snažno utječe na naše rapoloženje, emocije, na našu cjelokupnu energiju, odnosno zdravlje.  

Energija okružja se prenosi vjetrom (feng), vodom (shui), suncem, svjetlom, zvukom, a prolazi čak i kroz čvrstu strukturu zgrade.  

Velik broj teških bolesti (na prvom mjestu razni oblici karcinoma, a zatim i koronarne bolesti), kojima danas podliježu mahom ljudi sa Zapada, ali i s Istoka, pokazuje da se čovjek danas odmaknuo od prirode što je, naravno, izazvalo potrebu za boljim razumijevanjem veze čovjeka i prirode, čovjeka sa samim sobom, s drugim ljudima, te čovjeka i njegovih nastambi.

Feng shui danas  

Sve je živo. Tako su i djelatnosti žive i imaju svoje životne cikluse. Razlikujemo djelatnosti na zalazu, djelatnosti u zreloj fazi, djelatnosti u fazi rasta i djelatnosti u začetku.  

Sve što je novo, naravno, najviše i najduže intrigira javnost.  Djelatnostima u začetku tako je „osigurana" svijetla i dugotrajna budućnost. 

U užem smislu, tradicionalni feng shui je starokinesko umijeće odabira lokacije i uređenja eksterijera i interijera, s namjerom stvaranja cjelovitog suživota i zdravlja svih bića, uključujući i planet Zemlju. Mada naizgled višetisućljetni starac, feng Shui zapravo predstavlja ponovo rođenu bebu (djelatnost), sa sviješću mudraca.  

Članovi Demokratske stranke u San Franciscu i njihov lider, senator Leland Yee, v.d. predsjedavajućeg u Skupštini Kalifornije, predložili su, prije nekoliko godina, usvajanje Rezolucije o feng shui-u kao građevinskom standardu pri projektiranju, izgradnji i dizajniranju zgrada. Danas u Kaliforniji - sutra u Hrvatskoj.  

Drugim riječima, feng shui je multidisciplinarna djelatnost u začetku sa sjajnom budućnošću. Danas, u doba transparentnosti koju je donio internet, u doba spajanja Istoka i Zapada, feng shui se koristi širom svijeta, postajući zapravo dijelom opće kulture svakog modernog, multikulturalnog čovjeka.

Moderan feng shui je sprega Istoka i Zapada, duhovnog i materijalnog, umjetnosti i znanosti, osjetilnosti (intuitivnosti) i tehničkog znanja (dokaza). 

 Planet Zemlja je naša prilika za učenjem, naša učionica u školi svjesnosti.

''Što snađe zemlju, snađe i njenu djecu.''

Poglavica Indijanaca Seattlea, 1854.g.

U ovoj rubrici

Feng Shui radionice

Otkrijte situacije u kojima vam je feng shui potreban i primjenjiv i koji su to aspekti u našim životima na koje feng shui može utjecati. Kroz radionice naučite temelje feng shuija - školu magičnog kvadrata, školu krajolika i oblika i kako energetski uskladiti svoj životni prostor....

više >

Feng Shui studij

Postanite savjetnik cjelovitog Feng Shuia i spoznajte umijeće življenja u skladu s prirodom...

više >

Feng Shui projekti i konzultacije

Bez obzira u kojem segementu radimo na prostoru u kojem živimo, Feng Shui konzultanti pomoći će vam urediti prostor kako bi kroz njega unaprijedili kvalitetu življenja...

više >

Naslovnica Aktualno O nama Mapa weba Kontakt

Mejra Sejdić Mitrović
""Počela sam proučavati feng shui i prirodnu prehranu, a Shiatsu studij se nametnuo kao prirodan slijed, naročito nakon Vesninih predavanja u sklopu Feng shui studija. U podržavajućem okruženju čitave grupe i uz podršku učitelja, učim kako više voljeti i prihvaćati sebe i druge. ..."
više...